Voor 20:00 besteld, vandaag geleverd

    Vignet binnen 1 minuut besteld

    Betalen met o.a. iDEAL

Verkeersregels Frankrijk

Of je nu de charmante straten van Parijs doorkruist, geniet van de rustige landwegen in de Provence, of over een van de vele uitgestrekte autoroutes reist, het is essentieel om op de hoogte te zijn van de verkeersregels in Frankrijk. In deze blog behandelen wij de regels waarvan je als automobilist op de hoogte moet zijn als je door Frankrijk reist. Tu comprends? Bien!

Verkeersregels in Frankrijk

De verkeersregels in Frankrijk zijn niet héél anders dan die in Nederland. Toch zijn er een aantal belangrijke regels waar je rekening mee moet houden wanneer je door het land van de croissant, baguettes en wijn rijdt. We hebben de belangrijkste verkeersregels voor je op een rijtje gezet.

Snelheidslimieten

De maximumsnelheid op snelwegen (autoroutes) is over het algemeen 130 km/u, tenzij anders aangegeven. Op secundaire wegen (routes nationales) is de limiet meestal 80 km/u. In stedelijke gebieden is de snelheid beperkt tot 50 km/u, tenzij anders aangegeven.

Alcoholgebruik

De toegestane bloedalcoholconcentratie is 0,5 g/l (of 0,2 g/l voor bestuurders die hun rijbewijs minder dan drie jaar hebben). Dat is hetzelfde in Nederland, maar het is natuurlijk beter om helemaal geen alcohol te drinken als je van plan bent te rijden.

Alcoholblaastest verplicht

In Frankrijk is het trouwens verplicht om je eigen blaastest mee te nemen. Je moet 2 exemplaren hiervan bijdragen wanneer je met een motor of auto door het land reist. Je kunt deze blaastesten gewoon bestellen via Bol.com of andere online webshops. Ben je deze vergeten aan te schaffen? Dan is er niet direct reden tot paniek, deze regel wordt namelijk niet tot nauwelijks gehandhaafd. Toch raden we je aan om er 1 of 2 te kopen bij het eerste tankstation waar je stopt in Frankrijk. 

Flitspaalsignalering op GPS verboden

Het is niet toegestaan om in Frankrijk te rijden met een GPS die de vaste en mobiele locaties van snelheidscontroles meldt. Alleen zones die als "gevaarlijk" zijn gemarkeerd, mogen worden getoond. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om gevaarlijke bochten, kruispunten, hellingen of meldingen van aangepaste snelheidslimieten (bijvoorbeeld 70 km/uur in plaats van 90 km/uur). Het kan zijn dat flitspalen zijn geïnstalleerd in gevaarlijke zones, maar de exacte locaties hiervan mogen niet meer worden weergegeven. 

Twee handen aan het stuur

Tijdens het rijden is het verboden om te eten, drinken, roken of make-up bij te werken. Het is natuurlijk altijd belangrijk om twee handen aan het stuur te houden, maar in Frankrijk helemaal als je boetes wil voorkomen! 

Verbod op blinderen voorste zijruiten

Waarschijnlijk ben je niet van plan om als celebrity door de Provence te rijden, toch is het goed om te weten dat je voorruit en voorste zijruiten niet geblindeerd mogen zijn in Frankrijk. 

Verbod op dragen oordopjes/koptelefoon in het verkeer

Net als in Nederland is het in Frankrijk verboden om oordopjes of een koptelefoon te dragen tijdens het rijden. Dat komt omdat je de overige gebruikers in het verkeer goed moet kunnen horen. 

Milieuzones in Frankrijk

Sommige steden hebben milieuzones waar specifieke voertuigen worden beperkt of verboden. Zorg daarom altijd dat je een geldige milieusticker hebt, wanneer je door Frankrijk rijdt. In deze blog vertellen we in welke steden jij milieuzones kunt vinden. Daarnaast kun je jouw milieusticker gemakkelijk bestellen via KoopJouwVignet.nl.

Bestel direct jouw milieusticker!

Verkeersborden Frankrijk

In Frankrijk gelden dezelfde verkeersborden als in ons kikkerlandje. Toch kan er wat verwarring ontstaan, bijvoorbeeld bij omleidingen en dergelijke. Wat vooral belangrijk is om te weten zijn de kleurcodes die gebruikt worden voor deze alternatieve verkeersborden. Dit zijn de volgende:

  • Blauw – voor autowegen (A-wegen, oftewel Autoroutes)

  • Wit – voor gewone wegen (RN, RD en CV, oftewel Routes Nationales, Routes Départementales en Chemins Vicinaux)

  • Groen – alternatieve routes (itinéraires bis)

  • Geel – omleidingen (déviations)

Boetes Frankrijk

Boetes wil je natuurlijk het liefst vermijden. Net als in Nederland zit er aan de meeste verkeersovertredingen een flink prijskaartje. We hebben een aantal van de meest voorkomende boetes voor je onder elkaar gezet:

Overtreding

Boete, vanaf

Maximumsnelheid overtreden tot 20 km per uur

€68

Maximumsnelheid overtreden 20 - 50 km per uur

€135

Maximumsnelheid overtreden met meer dan 50 km per uur

€1500

Alcoholovertreding

€135

Rijden door rood

€135

Parkeerovertreding

€50

Niet verlenen van voorrang

€135

Rijden zonder gordel

€135

Mobiele telefoon achter het stuur

€135

Gebruik radar snelheidscontroles

€1.500

Niet aanwezig van hebben van veiligheidshesje of gevarendriehoek

Vanaf €135

Gevaarlijk inhalen

€135

Rijden over doorgetrokken streep

€135

Boete milieusticker Frankrijk

Ook voor het rijden zonder milieusticker kun je een boete krijgen in Frankrijk. Volgens de Franse verkeersregels bedraagt deze boete €68,-. Dat is geen astronomisch bedrag, maar je betaalt deze wel iedere keer dat je zonder deze sticker gepakt wordt. Tijdens een autovakantie in Frankrijk kunnen de boetes dus flink oplopen als je zonder sticker rijdt! 

Bestel jouw milieusticker voor Frankrijk 

Wil je zorgeloos door Frankrijk reizen en voldoen aan de milieuregels? Bij KoopJouwVignet.nl regel je eenvoudig en snel jouw Franse milieusticker. Voor slechts €13,95 ontvang je binnen 48 uur een handige factuur per e-mail. Print deze uit en neem hem mee op reis – het is jouw tijdelijke milieusticker. Binnen vier weken stuurt de Franse overheid je de officiële sticker, maar met onze factuur mag je direct de Franse wegen op. Geniet van een zorgeloze reis met jouw milieusticker!

Bestel direct jouw milieusticker!

Lees meer blogs

© 2024 KoopJouwVignet.nl

Algemene voorwaarden Privacy beleid

Design & realisatie door Dashed